Post Commotioneel Syndroom: Last van langdurige klachten na een hersenschudding?

Brain Masters Over ons breintraining Post Commotioneel Syndroom

Meestal verdwijnen bij veel rust de klachten na een hersenschudding vanzelf. Echter is dit in sommige gevallen niet zo en blijft men achter met langdurige klachten (Post Commotioneel Syndroom). Veelal worden deze klachten pas later duidelijk waardoor het niet direct gekoppeld wordt aan een hersenschudding. Toch is het van belang deze langdurige klachten wel te herkennen. Om vervolgens  zo snel mogelijk naar de klachten te kunnen handelen.

HERSENSCHUDDING

Een hersenschudding (commotio cerebri) is een lichte vorm van hersenletsel. Dit ontstaat veelal door fysiek trauma aan de schedel, zoals door een val of klap. Het advies hiervoor is een periode van rust en daarna langzaamaan je dagelijkse bezigheden weer oppakken. In de meeste gevallen houdt een hersenschudding dan meestal niet langer aan dan een paar dagen of weken. Echter is dit voor sommige niet het geval en kunnen de klachten nog maanden of jaren aanhouden. Wanneer klachten langer aanhouden dan drie maanden, valt het niet meer onder een hersenschudding. Maar dan wordt het, het postcommotioneel syndroom genoemd (PCS). Dit is een vorm van licht traumatisch hersenletsel.

ONDERZOEK

Bij licht traumatisch hersenletsel kunnen micro-bloedingen optreden. Daarnaast kan het verbindingen tussen de hersencellen verbreken. Hierbij kunnen neurotransmitters vrijkomen waardoor hersencellen kunnen afsterven.Waardoor signalen tussen hersencellen niet meer kunnen worden doorgestuurd. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat bij 53% van de mensen met het postcommotioneel syndroom (PCS), wel een stoornis in de doorbloeding van de hersenen te zien is. Daarnaast hebben deze groep mensen schade aan de witte stof in hun hersenen. Echter is helaas deze informatie op een MRI scan niet altijd zichtbaar. Waardoor je de verkeerde diagnose zou kunnen krijgen.

KLACHTEN EN SYMPTOMEN

FYSIEK

 • Hoofdpijn (migraine)
 • Misselijk
 • Duizeligheid
 • Extreme moeheid
 • Geluid hypersensitiviteit
 • Licht hypersensitiviteit
 • Visuele stoornissen (bijv. dubbelzien)
 • Slaapproblemen
 • Tinnitus
 • Spraakproblemen
 • Balans- en evenwichtsproblemen
 • Sterretjes zien, zwart voor de ogen of lichtflitsen

COGNITIEF

 • Concentratieproblemen
 • Aandachtsproblemen
 • Leerproblemen
 • Trager reactievermogen
 • Geheugenproblemen
 • Verward of afwezig
 • Periodes van geheugenverlies

EMOTIONEEL

 • Prikkelbaar
 • Emotioneler
 • Angstig
 • Persoonlijkheidsveranderingen
 • Verminderde frustratietolerantie

BEHANDELING

Het kan (naar eigen ervaring) een enige tijd duren voordat (veelal) een neuroloog vaststelt dat je het Post Commotioneel Syndroom hebt. Vervolgens wordt er meestal een multidisciplinair behandelplan aangedragen door één van de revalidatiecentrums in Nederland. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een team wat bestaat uit een psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut en een revalidatiearts. Echter zijn er op dit moment nog steeds onderzoeken gaande naar de juiste aanpak en behandeling van het PCS. Hierdoor wordt er tijdens zo’n regulier revalidatietraject meer de focus gelegd op het accepteren van je klachten, als op het verbeteren hiervan.Voor mij persoonlijk is deze “gewone” revalidatieprocedure dan ook geen succes geweest.

Ik ben dan ook erg dankbaar geweest voor de acties die ik zelf heb kunnen ondernemen. Met daarbij het uiteindelijke traject wat mij wel geholpen heeft deze vorm van hersenletsel te overwinnen. Ben jij ook benieuwd naar mijn (Shirley) verhaal met het Post Commotioneel Syndroom en waarom ik met dit bedrijf begonnen ben? Lees dan hier verder >> . Wellicht herken jij jezelf in dit verhaal en wil je zelf ook effectief werken aan jouw klachten. Dit kan d.m.v. een traject te volgen bij Brain Masters. Neem dan hier contact met ons op. >>

 

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stuur ons een e-mail via info@brainmasters.nl of een bericht via ons contactformulier.

 

MEER LEZEN?

Een reactie op “Post Commotioneel Syndroom: Last van langdurige klachten na een hersenschudding?

 1. Pingback: DE HERSENEN - ANATOMIE - Brain Masters

Reacties zijn gesloten.